Cellulite wordt vaak verward met cellulitis. Wanneer in de medische wereld een term eindigt op ‘itis’ dan betekent dit dat het om een ontsteking gaat. Bij cellulite is er geen sprake van een ontsteking. Bij cellulite gaat het om een verkleving en zwelling van de onderhuidse bindweefselstructuur. Deze verkleving en zwelling heeft verschillende oorzaken. Cellulite begint met een verslechtering van de bloedcirculatie. De voedingsstoffen die bestemd zijn voor de cellen worden niet meer, zoals voorheen, regelmatig aan- en afgevoerd, maar hopen zich op in de zones tussen de vetcellen. Deze ophopingen zorgen voor een bepaalde ‘spanning’ die ‘oedeem’ wordt genoemd. De huid voelt gespannen en gezwollen aan. De haarvaatjes worden samengedrukt wat de bloedcirculatie niet ten goede komt. Het gevolg is dat vocht wordt vastgehouden. De cellen worden gecomprimeerd en de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen wordt bemoeilijkt. De cellen gaan in groepjes samenklonteren. De afstand tussen de cellen wordt verkleind en hierdoor vermindert de bloedcirculatie nog meer. Het proces van de natuurlijke vetafvoer stagneert en de sinaasappelhuid ‘is geboren’.
Hoe ziet cellulite eruit?
Hierbij ziet de huid er bobbelig uit en ontstaan er putjes. Dit komt doordat er een verhoogde afzetting en verkleving van vetcellen in de onderhuidse ofwel buitenste vetlaag. Doordat de bobbelige oppervlakte van de huid overeenkomsten vertoont met de schil van een sinaasappel, wordt dit ook wel sinaasappelhuid genoemd. De putjes ontstaan doordat de fibroblasten in de huid niet van lengte kunnen veranderen. Doordat er meer vetcellen ontstaan, trekken de fibroblasten putjes in de huid. Vrijwel alleen vrouwen hebben hier last van, vanwege anatomische verschillen tussen de man en de vrouw.
Wordt cellulite veroorzaakt door overgewicht?
Dit is een misvatting, cellulite komt zowel bij vrouwen voor met overgewicht, normaal gewicht en ondergewicht! Echter, wanneer men last heeft van cellulite kan de zichtbaarheid hiervan versterkt worden door overgewicht. Maar wat voor soort gewicht men ook heeft, er kan altijd verkleving optreden waardoor iedereen er last van kan krijgen. Het is dus belangrijk om te realiseren dat gewichtsbeheersing en cellulitebeheersing twee verschillende dingen zijn.
Oestrogeen speelt een rol
Mocht je last hebben van cellulite: het is niets om je voor te schamen. Maar liefst 98 procent van de Nederlandse vrouwen zegt ermee te kampen, hoewel de ernst natuurlijk verschilt per individu. Cellulite is in grote mate erfelijk: je genen bepalen of je aanleg hebt om een ongelijk huis te ontwikkelen. Behalve genetische aanleg spelen ook hormonen een grote rol bij het ontstaan van cellulite. Vooral oestrogeen, het zogeheten vrouwenhormoon, bevordert de vetopslag in de cellen. Hierdoor zwellen de vetcellen op billen, heupen en dijen op. Met name in de puberteit, zwangerschap en menopauze heeft dit hormoon grote invloed op de huid.
Stress en voeding
Stress is ook een oorzaak van cellulite. Een laag niveau van stress is gezond en normaal. Heb je overmatige stress, dan kan dit een nadelig effect hebben op je huid. Dit gaat niet direct. Zo verstoort stress het verwerken van vetten en het ordenen van de huid: dit zijn weer oorzaken van cellulitis. Als je te gespannen bent, adem je niet meer goed en daardoor krijg je te weinig zuurstof binnen. Ook de spijsvertering werkt niet meer goed en dit leidt tot constipatie en diarree. Slaapstoornissen verstoren onze rust, waardoor wij niet meer goed kunnen slapen. Wanneer dit gebeurt, kan het lichaam niet meer goed uitrusten, repareren en genezen.
Hormonen
Hormonen zijn de grootste boosdoeners. Met name wanneer er een disbalans is tussen de twee hormonen, oestrogeen en testosteron. Als er in het lichaam teveel oestrogeen is in vergelijking tot testosteron kan er cellulite ontstaan. Dit is mede de oorzaak dat de ene vrouw meer last heeft van cellulite dan andere. Dit is de reden dat wanneer je de pil slikt, je meer kans hebt om cellulite te krijgen. In de pil zitten twee soorten hormonen: oestrogeen en progestageen. Daarom heet de pil ‘combinatiepil’
Wat veroorzaakt cellulite dan wel?
Doordat de onderhuidse ofwel bovenste vetlaag slechter is doorbloed dan bijvoorbeeld de onderste vetlaag, verkleven vetcellen en wordt de afvoer van afvalstoffen, vet en vocht bemoeilijkt en deze hopen zich op. De opperhuid wordt naar beneden getrokken door de fibroblasten, dit veroorzaakt cellulite. Hierdoor ontstaan er zowel bobbels als putjes.
Waar komt cellulite voor?
De meest voorkomende plekken zijn de bovenbenen en billen. Daarnaast komt cellulite voor rondom de middel, buik of de bovenarmen. Bij maar liefst 90% van de vrouwen komt cellulite in mindere of meerdere mate voor.
Er zijn verschillende oorzaken voor cellulite, dit zijn er een aantal:
- Stagnering van de bloed- en lymfecirculatie met daarmee gepaard gaande vochtophopingen. Dit houdt in dat afvalstoffen niet goed uit je lichaam kunnen en daardoor tussen de vetcellen gaan zitten.
- Verstopte vetcellen die samenklonteren.
- Verklevingen van huidlagen.
- Verslapping van de huid.
- Genetische opmaak (erfelijkheid).
- Belasting van de lever, bijvoorbeeld door alcoholgebruik.
- Slecht slapen.
- Medische oorzaken of medicijngebruik.
Het kan zijn dat je niet last hebt van allemaal, maar van een paar. Niet iedereen heeft cellulite door alle acht bovengenoemde oorzaken.
Wat kun je aan cellulite doen?
Voldoende lichaamsbeweging en een gezond eetpatroon zijn van groot belang. Beperk zoveel mogelijk de consumptie van koffie en alcolhol, rook niet en beperk de consumptie van dierlijke vetten en gefrituurde voedingsmiddelen. Eet minimaal 2 stuks fruit per dag en minimaal 200 gram groente. Drink minimaal 1,5 liter water per dag.
Dagelijkse lichaamsbeweging is eveneens van groot belang voor de bloedcirculatie.
Een stevige wandeling of een stukje fietsen is al voldoende.